• A Brando Quartet egy könnyed, dallamos, instrumentális, improvizatív jazz stíluselemekkel fűszerezett hangzásvilágot képvisel.  A műfaj a smooth és fúziós jazz határait  feszegeti. Szőke Brandó az együttes gitárosa, zenekarvezetője és zeneszerzője. Miért pont a jazz?
 • Véleményem szerint a könnyűzene legszínvonalasabb műfaja a jazz, aki jazz-t tud játszani, az minden stílusban könnyen eligazodik. Ifjúkorom zenekarjaiban is ezen az úton indultam el, de eljött a pillanat, amikor „megkomolyodtam”, és Eötvös József Liszt díjas gitárművész növendékeként klasszikus gitár szakon végeztem el tanulmányaimat. Ma is ez az életem egyik alapköve, lassan 20 éve az ANK Művészeti Iskola gitártanára vagyok. A jazz szeretete azonban nem múlt el, sőt a mai napig érzem, hogy mindig lehet fejlődni, új utakat találni a zeneszerzésben és a gitározásban egyaránt.
 • Zenekarod a saját szerzeményeidet játssza. Honnan az ihlet?
 • A zene, benne a harmóniák és diszharmóniák szerves egysége, egy olyan csodálatos módja az önkifejezésnek, melyet a Teremtő Isten adott, és mindezt egy zenésznek meg kell becsülnie és méltóképpen kell közvetítenie az emberek felé.
 • Ehhez megtaláltad a megfelelő zenésztársakat…
 • Igen, nagyszerű muzsikusokkal dolgoztam és dolgozok együtt, akik mindig nyitottak az egyéni elképzeléseimre. A saját kompozícióimhoz önmagukat hozzáadva közösen alakítjuk ki a végső hangzást, ami minden koncerten más és más, hiszen az improvizációk szerves részei a daloknak.
 • Milyen út vezetett a Brando Quartet mai formációjához?
 • Alapító tag Péter Zoltán dobos barátom, vele nagyon összeszoktunk, hiszen a Brando Quartet előtt is együtt zenéltünk előző zenekaromban, a négy énekest és négy zenészt felvonultató Brando Singers együttesében.
  Péter Tamás, basszusgitáros - apa és fia - a Budapest Jazz Club idei országos versenyének 3. helyezettje. Idén felvételt nyert a bostoni Berkeley College of Music basszusgitár szakára.
  Alexa Margit precíz fuvolajátékával készítettük el „Arrival” c. lemezünket, amelynek felvételeihez ötödik tagként hívtuk a pécsi jazz élet kiemelkedő zongoristáját, Kovács Pétert, aki Oláh Kálmán növendékeként szerezte jártasságát a jazz műfajában. Vele még színesebbé és virtuózabbá vált a muzsikánk, így a zenei összkép szempontjából az a legideálisabb, ha a kvintett formációnk kap felkérést.
  Többször is dolgoztunk együtt Horváth Andreával, aki fiatalos és improvizatív fuvolázásával új színt adott a csapatnak. Ó is hallható a „Blue Morning” c. második albumunkon, akárcsak Gráf Ádám trombitaművész, aki a Brando Quartet/Quintet jelenlegi szólistája. Klasszikus tanulmányai után a jazz tanszakon végzett Fekete-Kovács Kornél növendékeként. A Modern Art Orchestra első trombitásaként a legnevesebb hazai és külföldi zenészekkel dolgozik együtt.
 • A zenétek biztos hangszertudást és precizitást igényel. Mekkora az igény manapság erre a fajta muzsikára?
 • Az igényes zenét és színvonalas improvizációkat mindig értékeli a közönség, és ez a koncerteken is meghozza gyümölcsét.